Filetarea pe masini de stantat CNC

Pentru necesităţile ulterioare de asamblare/montare de aparatură diversă,  piesele de tablă au nevoie de foarte multe filete ce pot elimina si reduce costurile date de alte metode de asamblare (piuliţe sudate, nituri etc).  În mod clasic piesele sunt ştantate pe centrul de ştantat  CNC  (şi se execută dacă este nevoie răsfrângerea găurilor în care se vor executa filetele – la tabla subţire)  iar apoi sunt mutate la maşina dedicată de filetat.  Acest lucru implică manipulare, ocuparea unei alte maşini şi  costul din ce în ce mai mare al fortei de muncă aferente.  Executarea filetării pe centrul de ştanţat din aceeaşi prindere cu executarea celorlaltor operaţii are deci avantaje de cost iar în plus prin faptul că filetul este executat prin rulare (cu păstrarea continuităţii fibrelor de material – figura 2) şi nu prin aşchiere (ca la tarozii standard) se asigură o calitate net superioară a filetului obţinut.  Principalele avantaje ale filetelor obţinute prin rulare sunt:  mărirea microdurităţii superficiale a flancurilor filetului datorită ecruisării ce are loc,  creşterea rezistenţei la rupere, a rezistenţei la oboseală şi a rezistenţei la uzură,  productivitate ridicată a procedeului. Rezistenţa la rupere a filetelor astfel obţinute face ca acestea să constituie o alternativă foarte bună la piuliţele sudate pe tablă (care au şi dezavantajul deformării tablei după sudură) reducând costul şi timpul de producţie.

Filete executate prin aschiere si rulare

Filete executate prin aşchiere şi rulare

Pentru maşini din gama Trumpf® sau Pullmax  există 2 tipuri de scule funcţie de generaţia maşinii (figura 3). Primul model este dedicat maşinilor Trumpf® din grupa I (TruPunch 1000/TC 1000R, TC 2000R, TruPunch 2020/TC 2020R, TruPunch 3000/TC 3000R, TruPunch 5000/TC 5000R, TruMatic 3000/ TC 3000L, TruMatic 6000/TC 6000L)  şi maşinilor  Pullmax 520, 530, 720 şi 730. Modelul 2 este pentru maşinile Trumpf din grupa H (TC 190R, TC 200R, TC 500R, TC 600L, TC 240R, TC 260R). Fiecare model conţine 2 scule, una utilizată pentru filete de la M2.5 la M5 iar a doua pentru filete de la M6 la M10. Pentru a utiliza scula, maşinile trebuie să aibă activată opţiunea de filetare. Partea inferioară a sculei are un senzor pneumatic ce activează funcţia FEED HOLD a maşinii Trumpf® atunci când tarodul pătrunde prea mult şi atinge matriţa,  prevenindu-se astfel ruperea tarodului.  Setarea sculei este importantă, trebuie ţinut seama de diametrul de pregăurire, tipul de material, viteza de rotaţie (axa C).  Majoritatea softurilor CAM (începând evident cu software-ul TruTops al celor de la Trumpf®) pot programa aceste scule. Ungerea este esenţială la acest procedeu, trebuie utilizant un lubrifiant conform documentaţiei înmânate cu scula. Detalii despre sculele de filetat pentru masini Trumpf pot fi gasite accesand acest link  : Scule filetare pentru masini Trumpf  

Scule de filetat pentru masini Trumpf

Scule de filetat pentru masini Trumpf®”

Pentru maşinile de ştantat cu turelă trebuie remarcată apariţia unor scule de filetat (figura mai jos) ce nu necesită o staţie indexabilă şi care se pot monta deci în staţii C sau D fixe (funcţie de modelul de sculă) şi care asigură o viteză foarte mare de filetare.  Există 2 variante de scule : NCT 3 penstru staţia C (maximum M5) şi NCT 3.5 pentru staţia D (filete mai mari de M6).  Sculele au un tanc de ungere exterior care se montează (magnetic) pe turelă – figura mai jos.  Numărul de găuri care pot fi filetate cu această sculă poate ajunge la 120 pe minut (depinzând de tipul şi de grosimea de material). Detalii despre sculele de filetat pe masini de stantat cu turela aici.

schema fixare scule filetare pe turela

Schemă de fixare în turelă

Pe  langa sculele produse de Wilson Tool, putem furniza tarozi si pentru sculele altor producatori (cum ar fi tarozi pentur sculele PS:®MULTI-THREAD® etc )