Stybby Style – Stantare diametre / dimensiuni mici

Stubby Style Tool
Diametrul minim sau dimensiunea minima la sculele standard pentru masini de stantat este recomandat astfel :
1. Pentru aluminiu : Diametrul minim sau dimensiunea minima (latimea la RT etc)  = grosimea de tabla
2. Pentru tabla normala ST 37 (simpla sau galvanizata), Dim. minim = 1.5 x grosimea de tabla (deci de exemplu la tabla 2.0 mm, diametrul  minim al sculei 3.0 mm – acesta fiind diametrul minim la rotund sau dimensiunea minima la alte profile de scula, de exemplu latimea la dreptunghi etc)
3. Pentru inox, D min = 2 x grosimea de tabla (dublul grosimii de tabla).
Daca totusi aveti de stantat o gaura mai mica fata de aceste diametre minime, va putem propune sculele in constructia speciala  “Stubby Style” ce au o constructie speciala in sensul ca partea activa a poansonului este redusa la exact cat este necesar (nu mai mult) si aceasta parte este legata cu o raza mare de partea superioara.
Matrita este de asemeni speciala, avand un canal mai putin inclinat fata de cele standard (pentru uniformizarea distribuirii fortei pe poanson). De asemeni stripperul este special pentru a patrunde partea groasa a poansonului (o frezare suplimentara).
In imaginea alaturata este un  de exemplu de astfel de scula livrat la un client ce a avut de stantat cu latimea 2.2 mm in tabla de 3.0 si la care stilul STUBBY a dat rezultate bune (sculele clasice au cedat, latimea minima admisa in tabla 3.0 la sculele clasice este 4.5 mm).