Mentenanta sculelor de stantat

Costul asociat sculelor este unul din costurile cu o pondere mare în exploatarea unui centru de ştanţat CNC. Din acest motiv întreţinerea sculelor este un proces care trebuie făcut cu maximă responsabilitate pentru că poate aduce economii importante prin creşterea semnificativă a duratei de viaţă a poansoanelor şi matriţelor (consecinţa fiind în acelaşi timp şi creşterea calităţii pieselor ştanţate). In acest sens va propunem mai jos 2 materiale pentru download:

Un articol SM TECH despre mentenanta sculelor pentru centre de stantat CNC (revista T&T):

Download Mentenanta sculelor pentru centre de stantat CNC (1.0 MB, 3 pagini)

Un manual Wilson Tool legat de mentenanta sculelor de stantat :

Download  Manual mentenanta scule de stantat Wilson Tool  (9.8 MB)


Mai multe detalii despre mentenanta sculelor de stantare puttei gasi pe site-ul SM TECH la pagina:  Mentenanta scule stantare

Legat de ungerea sculelor THICK TURRET :

Daca masina are sistem de ungere centralizat (cum au unele Amada mai noi sistem ABS etc), avem o serie de scule dedicate (ABS/WLS) ce preiau uleiul si il distribuie prin un sistem de canale atat in interior cat si pe exteriorul ghidajului. Pentru aceste masini, puteti solicita la comanda ca sculele sa fie tip ABS si vor veni cu acele canale interioare in scula si portscula.
Daca masina nu are sistem de ungere centralizat, sculele trebuie gresate cel putin la inceputul fiecarui schimb cu un ulei din tipurile SAE 80 sau ISO VG 100 (toti producatorii de uleiuri au uleiuri din aceasta categorie) , atat in capul portsculei “Oil reservoir” pe desenul portsculelor Wilson Tool) cat si pe exteriorul ghidajului portsculei (intre acesta si locasul turelei) –   ungerea se face utilizand o pompa de mana.