Scule cluster – găurire multiplă

Cluster tool

Sculele cu poansoane multiple (scule tip “CLUSTER”) reprezintă o soluție eficientă de a ștanța piesele tip “sită” (cu pattern repetitiv de găuri).  Există modele de scule cluster care pot efectua de la câteva găuri  până la 120 de găuri simultan (din o lovitură). Inserturile de la poanson sunt schimbabile individual, reducând mult costurile cu mentenanța sculelor.  Dacă forța solicitată de scula cluster este mare sau se apropie de forța maximă a mașinii, putem face inserturile “Staggered” – pe 2 nivele (unele inserturi de pe centru mai scurte cu o jumătate de grosime de tablă față de restul), astfel încât scula să intre progresiv in material.   Acoperirea inserturilor de la poanson (Optima, OptimaX, Wearbeater etc) poate fi aleasă funcție de tipul de tablă ștanțat si poate creste durata de viață a inserturilor de 5-7 ori. Wilson Tool este cunoscut pentu cele mai bune scule cluster de pe piata, scule ce isi vor face datoria o lunga perioada de timp. Sculele cluster Wilson Tool sunt cu inserturi (nu monobloc) – asta inseamna ca dacă un singur insert are probleme, atunci doar acel insert se schimbă în scula iar costul este foarte mic (la sculele monobloc, atunci când unul din varfuri se ciobește, trebuie schimbată toata scula).Sfat : La piesele tip sită, la marginile piesei este uneori nevoie ca scula cluster să lucreze incomplet  (unele din inserturi sa loveasca in gauri deja făcute la lovitura anterioara) . Din cauza toleranțelor mașinii, poate apărea în acest caz o mică atingere a marginilor insertului cu marginea găurii deja date si ca rezultat inserturile respective de la sculă se vor uza excesiv.  In acele zone de capat, unde scula cluster este nevoită sa faca suprapuneri, este mai bine de dat acele gauri cu o sculă individuală iar scula cluster să lucreze doar “în plin”, fără suprapuneri. Pentru reducerea deformării tablei pe care se execută găurile, suprafața matriței poate fi opțional facuta curbata  (cu dezavantajul că se ascute foarte dificil ulterior, practic după prima ascutire aceasta devine dreaptă, ca la sculele cluster standard, dacă se utilizează o mașina de ascuțit normală)

Scule multiple cluster pentru masini de stantat cnc

Găurile pe o piesa tip sită pot fi dispuse dupa mai multe pattern-uri, câteva exemple mai jos :

Model grid drept

Model grid triunghi echilateral

Model grid 45 grade

Există câteva limitări privind distanța minimă dintre marginile gaurilor, contactati-ne cu proiectul d-voastra si imediat va propunem soluția optimă !

Este foarte important la sculele cluster sa ne precizați forța mașinii d-voastră (sau modelul exact de mașină), pentru a stabili numarul maxim de inserturi posibil de pus pe sculă.

Informatii foarte utile despre sculele cluster pot fi gasite si in newsletter-ul de la Wilson Tool aici: Newsletter Wilson Tool Februarie 2022


Formular contact
Sending