Soluții acoperiri opționale la poansoane

Wilson Tool oferă o gamă de acoperiri opționale la poansoane funcție de aplicație și materialul de ștanțat. Acoperirile oferite sunt : Wear-Beater® (Titanium Nitride -TiN) , Optima® (TiCN special patentat) , Nitrex®, Slip-Max®.

Utilizarea optimă a fiecarei acoperiri funcție de aplicație este dată în fișierul următor (vedeti pagina 2 in PDF cu tabelul cu aplicatii):

Download: Wilson Tool Coating Solutions (164 KB)

Utilizarea acoperirilor oferă:

– creșterea duratei de viață a sculei
– creșterea rezistenței la uzură
– creșterea numărului de lovituri între 2 ascuțiri
– reducerea cu mult a depunerii pe tăiș la prelucrarea materialelor care favorizeaza acest lucru (aluminiu etc)
– scăderea costurilor totale de exploatare a sculelor

Acoperiri optionale Wilson Tool

Acoperirile WT pe scurt:

1. Nitrex (recomandată pentru scule abkant):
Acoperirea patentata de Wilson Tool NITREX pentru scule  de abkant (culoare neagra la scule) aduce mai multe avantaje :
– mareste rezistenta la uzura prin cresterea duritatii de suprafata (pana la 70 HRC, functie de scula)
– materialul aluneca mai usor pe umerii prismei (se reduc zgarieturile), sunt reduse depunerile pe prisma (care apar cand indoiti de exemplu aluminiu, tabla zincata etc)
– rezistenta la coroziune a sculei in timp este mult marita fata de prismele ne-acoperite  (totusi, si aceste prisme trebuie protejate cu un strat fin de ulei cand nu  sunt folosite si le stocati in dulapuri etc)
Pentru unele prisme Nitrex este standard (de exemplu multe din modelele de prisme pentru abkanturi Trumpf , prismele 2V etc ) iar la alte modele de scule acoperirea este optionala.
2. Optima:
Dezvoltata de inginerii Wilson Tool, acoperirea Optima (o varianta patentata Wilson Tool de acoperire TiCN)  ofera o crestere semnificativa a duratei de viata a sculei, mai multe lovituri intre ascutiri, scade mult uzura la prelucrarea materialelor dure gen inox,  reduce depunerea pe tais la stantarea materialelor gen tabla zincata si aluminiu, o crestere a performantelor sculei si o scadere a timpilor morti cu ascutirea etc.  Cu o duritate de suprafata de 95 Rockwell C, Optima depaseste cu mult nivelul de duritate al otelurilor conventionale de scule.  Acoperirea nu este afectata de ascutire pentru ca ramane pe peretii laterali ai sculei.   In multe cazuri, durata de viata a unei scule acoperite OPTIMA depaseste de 7 ori durata de viata a unei scule din otel de scule conventional HSS. Recomandam aceasta acoperire in special pentru stantare inox si tabla zincata.
3. Slip-Max:
Disponibilă doar la Wilson Tool , acoperirea Slip-Max oferă o combinație de duritate și alunecare usoara ce crește mult durata de viață a sculei la stantarea aluminiului (reducând mult fenomenul de “galing”/depunere pe tais ce cauzeaza uzura rapida a sculei la acest tip de prelucrari).   Slip-Max este de asemeni eficient la rezolvarea problemelor de stripping la stantarea si deformarea otelului inox.
slipmax
4. Wearbeater:
Wearbeater este o acoperire tip  titanium nitride (TiN) ce reduce fenomenul de depunere pe tăiș si creste durata de viata in anumite aplicatii.  Poate fi o alternativa la acoperirea Slip-Max la stantarea aluminiului, daca termenul de executie la Slip-Max si costul acestei acoperiri nu sunt acceptabile la aplicația dată.  Sculele acoperite WearBeater au o culoare aurie (galben).

Recomandarea acoperirii optime functie de aplicatie mai jos :
Coating recomandation by application - SM

Tipuri de defecte la sculele de stantat . Functie de tipul de defect intalnit, puteti opta pentru diverse metode de reducere/eliminare. De exemplu otelulurile #WilsonTool Ultima (pulberi sinterizate) reduc foarte mult fenomenele de uzura si ciobire. Acoperirea Optima (TiCN special Wilson Tool) reduce uzura in timp iar acoperiri gen Slip-Max sau Wearbetear reduc fenomenul de depunere pe tais ce apare de exemplu la stantarea aluminiului.

Tipuri de defecte la sculele de stantat . Functie de tipul de defect intalnit, puteti opta pentru diverse metode de reducere/eliminare. De exemplu otelulurile #WilsonTool Ultima (pulberi sinterizate) reduc foarte mult fenomenele de uzura si ciobire. Acoperirea Optima (TiCN special Wilson Tool) reduce uzura in timp iar acoperiri gen Slip-Max sau Wearbetear reduc fenomenul de depunere pe tais ce apare de exemplu la stantarea aluminiului. Acoperirile Optima coating etc adauga circa 1 zi la termenul de livrare.

Solutiile Wilson Tool de acoperire se pot aplica atat la scule de stantare Trumpf , la scule de stantare Thick Turret etc.