Stubby Style – Ștanțare diametre / dimensiuni mici

Stubby Style Tool
Diametrul minim /  dimensiunea minimă la sculele standard pentru mașini de ștanțat sunt recomandate astfel:
1. Pentru aluminiu : Diametrul minim sau dimensiunea minimă (latimea la RT etc)  = grosimea de tablă
2. Pentru tabla normală ST 37 (simplă sau galvanizată), Dim. minim = 1.5 x grosimea de tabla (deci de exemplu la tabla 2.0 mm, diametrul  minim al sculei 3.0 mm – acesta fiind diametrul minim la rotund sau dimensiunea minimă la alte profile de sculă, de exemplu lațimea la dreptunghi etc)
3. Pentru inox, D min = 2 x grosimea de tablă (dublul grosimii de tablă).
Dacă totuși aveți de ștanțat o gaură mai mică față de aceste diametre minime, vă putem propune sculele în construcția specială  “Stubby Style” ce au un design special în sensul că partea activă a poansonului este redusă la exact cât este necesar (nu mai mult) și această parte este legată cu o rază mare de partea superioară.
Matrița este de asemeni specială, având un canal mai puțin înclinat față de cele standard (pentru uniformizarea distribuirii forței pe poanson). De asemeni stripperul este special pentru a patrunde partea groasă a poansonului (o frezare suplimentară).
În imaginea alaturată este un  de exemplu de astfel de sculă livrat la un client ce a avut de ștanțat cu lătimea 2.2 mm în tabla de 3.0 mm și la care stilul STUBBY a dat rezultate bune (sculele clasice au cedat, lățimea minimă admisă în tabla 3.0 la sculele clasice este 4.5 mm).
 
Un dezavantaj al STUBBY STYLE este dat de rezerva de ascuțire mai mică în acest caz față de poansoanele standard. 

Distribuitorul Wilson Tool în RomâniaSM TECH SRL, vă stă la dispoziție cu mare plăcere cu informatii legate de sculele stubby style.