Trumpf – Scule cluster

Sculele Trumpf cu poansoane multiple (scule tip “cluster”) reprezintă o soluție eficientă de a ștanța piesele tip “sită” (cu pattern repetitiv de găuri). Există modele de scule cluster ce pot efectua de la câteva găuri simultan până la 120 de găuri simultan (din o lovitură). Inserturile de la poanson sunt schimbabile individual. Pentru reducerea forței se poate alege ca jumătate din inserturi să aibă o înalțime diferită față de celelalte astfel încât scula pătrunde progresiv în tablă. Pentru creșterea rezistenței la aceste scule extrem de solicitate (dau extrem de multe găuri) se recomandă o acoperire a  inserturilor (acoperire Optima,  Wearbeater etc) ce poate fi aleasă functie de tipul de tablă de ștanțat. Wilson Tool este cunoscut pentu cele mai bune scule cluster de pe piață, scule ce își vor face datoria o lungă perioadă de timp.

cluster tool

Sfat : La piesele tip sită, la marginile piesei este uneori nevoie ca scula Trumpf cluster sa lucreze incomplet  (unele din inserturi sa lovească în găuri deja făcute la lovitura anterioara) . Din cauza toleranțelor mașinii, poate apărea în acest caz o mică atingere a marginilor insertului cu marginea găurii deja date și ca rezultat inserturile respective de la scula se vor uza excesiv.  În acele zone de capăt, unde scula cluster este nevoita sa faca suprapuneri, este mai bine de dat acele gauri cu o scula individuala iar scula cluster să lucreze doar “in plin”, fără suprapuneri.

La sculele Trumpf cluster ce execută piese cu găuri apropiate, se recomandă activarea functiei  “Presser foot” , în acest fel se reduc deformările tablei.