Wilson Tool – 50 de ani

pdf 60 Articol aparut in revista “Tehnica si tehnologie”, nr. 6/2016 


Wilson Tool – 50 de ani de la înfiinţare ,  50 de ani de inovaţie şi calitate

“Our goal is to deliver the most reliable, innovative, durable, and consistent tools, such that our customers can be the most successful fabricators in the world.” Ken Wilson / fondator Wilson Tool

Înfiinţată în 1966 în Statele Unite, compania Wilson Tool a devenit la ora actuală cel mai mare producător mondial independent de scule de calitate pentru centrele de ştantat CNC din gama Trumpf®, Amada®, LVD®, Prima-Power®/Finn-Power®, Pullmax®, Euromac® etc. precum şi scule pentru presele de îndoit tip abkant şi accesorii pentru deţinătorii de astfel de maşini. În Europa, Wilson Tool are o facilitate de producţie ultramodernă în Marea Britanie (la Swindon) care deserveşte piaţa europeană, iar operaţiunile în Europa sunt coordonate de la Rodenberg (Germania) unde Wilson Tool are un important centru logistic. Wilson Tool  a pus inovaţia pe primul loc şi a deschis multe noi drumuri în industria sculelor pentru centre de ştanţat CNC şi pentru prese de îndoit tip abkant.  Noi produse au fost create permanent având ca scop creşterea productivităţii, produse ce au devenit rând pe rând standarde în industrie. În cele ce urmează vom puncta câteva repere din lunga listă de inovaţii Wilson Tool în cei 50 de ani pe care îi împlineşte in 2016 .

Una din revoluţiile produse pe piaţa sculelor pentru maşini de ştanţat cu turelă (Thick Turret) s-a produs în 1981 prin lansarea « Series 80® », acestea au fost primele scule ce nu mai foloseau bailagăre (adaosuri) pentru reglarea lungimii, fiind primele scule cu lungime ajustabilă.  În 1991 au fost lansate seria de scule « Series 90® », scule ce au introdus pentru prima oară pe piaţă inovativul sistem de strippere detaşabile (sistemul de reţinere a stripperului cu bilă) ce a făcut ca schimbarea de sculă să se facă mult mai repede şi mai uşor ca înainte.  Lungimea era setată la aceste scule de asemeni prin un sistem inovator « click and turn », timpul de set-up fiind redus considerabil.  <<Series 90> a fost mulţi ani cel mai popular sistem de scule din lume iar urmaşul acestuia, seria « Wilson HP » (acum la generaţia HP2)  este la ora actuală un lider de necontestat pe piaţă.

Recent lansatul sistem de scule thick turret Wilson EXP®   a devenit de asemeni un adevărat standard industrial prin flexibilitate, prin economiile realizate pentru utilizator şi prin timpul foarte mic de schimbare a sculei.

O altă piatră de hotar în istoria  Wilson Tool au fost  sculele “Wilson Wheel” ce permit tăierea, bordurarea, nervurarea, debavurarea precum şi multe alte aplicaţii pe maşinile de ştantat folosind un sistem cu role. Viteza creşte de câteva ori iar calitatea operaţiilor este incomparabilă faţă de cea executată cu scule standard.  Sistemul a fost adoptat treptat de toţi marii producători de maşini de ştantat CNC şi in ultimii ani de mai mulţi producători de scule.

În domeniul sculelor pentru centre de ştanţat Trumpf®, Wilson Tool a lansat la finele anilor 90’ inovativul sistem Wilson 2-4-1®. Sistemul 2-4-1 permite creşterea limitei de ascuţire a poansoanelor Trumpf de la 3 la 6 mm (la maşinile clasice Trumpf® – TC 200R, 500R, 260R, 240R etc) sau de la 6 la 9 mm la maşinile din seria 1000 ( TruPunch 1000R, 2000R, 3000R, 5000R etc).

Avantajele sistemului 2-4-1 sunt:

  • Reducerea costurilor prin creşterea semnificativă a limitei de ascuţire (durata de viaţă a sculelor)
  • Setare si reglare mult mai rapidă a sculelor
  • Setarea la unghi este sigură, nu pot apare erori la setarea unei scule (cum se întâmplă la sistemul clasic poanson- inel)
  • Nu este posibilă nici un fel de rotaţie nedorită între poanson şi inel (datorită vibraţiilor din timpul lucrului).

Sistemul 2-4-1 a avut un success deosebit pe piaţă, fiind preluat ulterior şi de Trumpf®  (sub numele “Trumpf multiuse”) şi mai recent şi de alte firme producătoare de scule sub diferite nume. Actualul sistem “2-4-1 Plus” aduce numeroase îmbunătăţiri sistemului 241 original, în condiţiile menţinerii compatibilităţii 100% la scule.  Evident Wilson Tool continuă să producă scule şi în sistemul Trumpf® clasic. De altfel filozofia firmei – “Good – Better – Best” – se aplică la toate sistemele de scule (atât în domeniul sculelor Trumpf® cât şi Thick/Thin-Turret), fiind produse sisteme de scule cu diverse nivele de performanţă, de la sisteme clasice până la sisteme de scule ce încorporează cele mai noi inovaţii ce permit productivităţi înalte (toate beneficiind însă de calitatea înaltă Wilson).

Printre alte inovaţii care trebuie remarcate se numără şi Optima®, o variantă patentată Wilson Tool de acoperire TiCN şi care asigură la poansoanele acoperite astfel cea mai mare durabilitate de pe piaţă. Oţelul Ultima® (pulberi sinterizate) este de asemeni disponibil pentru aplicaţiile la care sunt necesare scule foarte rezistente la uzură (prelucrare oţel inox dur etc).

Scopul dintotdeauna al Wilson Tool a fost lărgirea posibilităţilor de prelucrare pe centrele de ştanţat CNC şi eliminarea necesităţii unor operaţii secundare astfel încât aceste maşini să devină adevărate surse de profit. In cei 50 de ani Wilson Tool a introdus pe piaţă sute de tipuri noi de scule forming pentru maşini de ştanţat CNC, contribuind masiv la faptul că maşinile de ştantat CNC nu pot fi înlocuite la ora actuală de nici o alta tehnologie.     Investiţiile mari în cercetare  făcute în cei 50 de ani au declanşat numeroase schimbări iar noile produse lansate de-a lungul vremii de Wilson Tool au schimbat atât industria sculelor cât şi pe cea a maşinilor unelte de prelucrare a tablei.

Un film dedicat celor 50 de ani de activitate Wilson Tool, mai jos :